P. Matulionio reljefo modelis „Lietuvių ir latvių žemė“

1 Star 10
Loading...

Žemėlapis sudarytas - 1922 m.

Nuoroda į šaltinį
Žemėlapį pasiūlė - Lietuvos kartografų draugija
Komentaras -

Žemėlapio aprašymas

Prof. P. Matulionis – senosios kartos miškininkas, miško mokslų Lietuvoje pradininkas, vienos iš aukštųjų mokyklų įkūrėjas, pirmasis Žemės ūkio akademijos (dabartinio Aleksandro Stulginskio universiteto) rektorius.

1922 m. Smolenske „Vilijos” fabrike iš gipso išlietas P. Matulionio sukurtas reljefo modelis „Lietuvių ir latvių žemė“. Reljefo modelis 45×49 cm dydžio ir apima lietuvių ir latvių istorinę gyvenamą teritoriją. Pažymėti 88 miestai. Įbrėžtos kartografinio tinklelio žymos ir reikšmės. Vaizduojamos kalvos, svarbiausios upės. Kalvų ir upių pavadinimai, objektų aukštis virš jūros lygio pateikiami reljefo modeliui aprašyti skirtoje to paties pavadinimo knygoje „Lietuvių ir latvių žemė“. Jūros teritorijoje dugno reljefas nėra išskiriamas. Reljefo modelio horizontalusis mastelis – 1:1 260 000, vertikalusis – 1:10 000. Pagrindinis reljefo modelio sudarymo duomenų šaltinis buvo paties autoriaus iki to laiko jau sudarytas  ,,Kalnuotumo ir nuotakumo Lietuvos ir jos pakraščių žemėlapis“ (M 1:630  000).

Daugiau informacijos apie prof. P. Matulionio sukurtą reljefo modelį straipsnyje ,,Lietuvos reljefas kartografiniuose dokumentuose“.

Kuo šis žemėlapis svarbus Lietuvai?

Lietuvos  reljefo  kartografinius  produktus Lietuvoje kūrė skirtingų profesijų  atstovai. Tarp šių produktų išsiskiria reljefo modeliai kaip viena įspūdingiausių reljefo duomenų pateikimo forma. 1922 m. Smolenske „Vilijos” fabrike iš gipso išlietas prof. P. Matulionio sukurtas reljefo modelis „Lietuvių ir latvių žemė“ – tai yra pirmasis Lietuvoje reljefo modelis ir tai yra miškininkystės specialisto indėlis kuriant Lietuvos reljefo kartografinius produktus.

Kiti žemėlapiai kategorijoje - Lietuvos gamta ir aplinka

Kalnuotumo ir nuotakumo Lietuvos ir jos pakraščių žemėlapis

1 Star 8
Loading...

Lietuvos miškininkystės mokslo pradininko prof. P. Matulionio žemėlapis

Lietuvos subdiluvinis geologinis žemėlapis

1 Star 3
Loading...

Tarpukaryje sudarytas Lietuvos geologinis žemėlapis

Priešdiliuvialinių laikų Lietuvos geologinis žemėlapis

1 Star 4
Loading...

Priešdiliuvialinių laikų Lietuvos geologinis žemėlapis

Lietuvos gamtinis žemėlapis

1 Star 43
Loading...

Ne vienam tai pirmasis pamatytas žemėlapis

Medinis Lietuvos reljefo žemėlapis

1 Star 13
Loading...

Erdvinis. Medinis. Liečiamas.

Lietuvos reljefo žemėlapis iš ąžuolo lukšto

1 Star 13
Loading...

Žemėlapyje – stiprios Lietuvos įspūdis